Redactie: Lambèr Royakkers, Ibo van de Poel en Angèle Pieters.
Mede-auteurs: Martijn Bakker, Michiel Brumsen, Anke van Gorp, Albertus Laan, André Nijhof, Peter-Paul Verbeek, en Sjoerd Zwart.
ALGEMEEN
Met name binnen het Hoger Beroepsonderwijs is onderwijs in ethiek nieuw. Velen willen of moeten ethiek geven aan toekomstige ingenieurs, maar al snel komt de vraag: hoe dan? Een stap in de goede richting is het verschijnen van dit boek. Het eerste Nederlandstalige ethiekboek voor technische studenten.
Techniek roept regelmatig ethische vragen op. Is kloneren toegestaan? Hoe veilig moet de spoortunnel onder het Groene Hart zijn? Hoeveel vliegtuiglawaai is nog aanvaardbaar? Ingenieurs hebben met deze ethische vragen niet alleen als gewone burgers te maken, maar ook in hun dagelijkse beroepspraktijk. Ingenieurs zijn immers de makers en beheerders van technologie. Hierdoor vervullen ze een specifieke maatschappelijke rol en hebben zij een bijzondere verantwoordelijkheid voor mens, maatschappij en milieu.
De nadruk ligt in dit boek op de ethische vragen waar ingenieurs in hun dagelijkse werkpraktijk mee te maken krijgen Aan bod komen onder andere ethische vragen bij het ontwerp van nieuwe technologie en de aanvaardbaarheid van risico’s en gevaren die technologie met zich mee brengt op het gebied van gezondheid en milieu. Ook is er aandacht voor de invloed van organisaties en het recht.
Het boek biedt een aantal ethische denkkaders aan, gebaseerd op normatief-ethische theorieën en de beroepsethiek, om beter over ethische vragen in de techniek te kunnen nadenken. Ook wordt een analysemodel voor ethische vragen gepresenteerd waarmee tot een moreel oordeel gekomen kan worden. Dit alles wordt geïllustreerd aan de hand van een groot aantal cases en voorbeelden zoals de rampen met de ‘Challenger’ en de ‘Herald of Free Enterprise’, het ontwerp van een lichtgewicht auto (het DutchEvo-project) en de risico’s van dioxine en onkruidverdelgingsmiddelen.
Het boek leent zich ook uitstekend voor zelfstudie, onder andere door het veelvuldig gebruik van aansprekende cases en voorbeelden en de vragen die aan het eind van ieder hoofdstuk zijn opgenomen.
DOWNLOADS
Sheets hoofdstuk 1 Verantwoordelijkheid van ingenieurs
Sheets hoofdstuk 2 Beroepsethiek: beroeps- en bedrijfscodes
Sheets hoofdstuk 3 Normatieve ethiek
Sheets hoofdstuk 4 Argumentatieleer
Sheets hoofdstuk 5 Ethische cyclus
RECENSIES
Pingback: Ethiek & Techniek, morele overwegingen in de ingenieurspraktijk | LIvET