Overal robots

Lambèr Royakkers, Floortje Daemen en Rinie van Est

Link naar de uitgever

In Afghanistan jagen Amerikaanse drones – onbemande vliegtuigjes – op terroristen. Eva, een Nederlandse zorgrobot, werkt in het huishouden en voegt zich, al lerend, naar onze wensen. In Berlijn rijdt een autorobot zelfstandig door de stad. Wereldwijd is de nieuwe robotica booming business. Het ultieme streven? Een op de mens geïnspireerde robot, die zelf kan handelen en beslissen. De robot die ons leven beter maakt. In het huishouden en de slaapkamer, in de zorg, op ons werk, in het verkeer, bij de politie en in de oorlog.

Maar robots leiden nu al tot talloze pittige vragen. Politieke, ethische en juridische vragen die beantwoord moeten worden, wil Nederland een serieuze speler worden in deze innovatiestrijd. Willen we dat robots de billen van bejaarden gaan wassen? Wat vinden we van soldatenrobots die zelf besluiten om te doden? Zullen we ons ooit verplicht voelen een seksrobot te maken als technisch alternatief voor de prostitutie?

In Overal robots. Automatisering van de liefde tot de doodverkennen de auteurs de kansen en risico’s van de nieuwste robotica-ontwikkelingen: thuis, in de zorg, in het verkeer, bij de politie en bij de krijgsmacht. Wat komt er op ons af? Hoe verandert ons werk en ons leven? Waar moeten we ons op voorbereiden?

Het boek is met name geschikt voor docenten en studenten binnen o.a. technische, creatieve, maatschappij- en zorggerelateerde opleidingen, voor professionals werkzaam binnen sectoren als politiek, design, technologie, gezondheidszorg, landbouw, energie, defensie en rumtevaart. Daarnaast iedereen die geïnteresseerd is in robotica en de ontwikkeling van technologie.

One thought on “Overal robots

  1. Pingback: Overal robots | LIvET