Killer Robots: hoe ver zijn we daar al mee?

De Terminator en Robocop – pure Science Fiction? Niet volgens een aantal mensenrechtenorganisaties. Zij lanceerden vandaag een campagne tegen zulke ‘killer robots’, gevechtsapparaten die zelfstandig beslissen of ze iemand doden of niet. Maar hoe ver zijn we daar eigenlijk mee? We vroegen het aan Lambèrt Royakkers van de Technische Universiteit Eindhoven.

Bekijk hier de aflevering (24 april 2013, NOS op 3)

EenVandaag: De Robotrevolutie

We zien ze nog niet veelvuldig in het straatbeeld, maar daar kan in de toekomst verandering in komen. De robots zijn in opmars. Over enkele jaren worden kinderen door robots geholpen bij het oversteken.

Ook in de ouderenzorg bieden de robots uitkomst: dankzij de gemotoriseerde helper hoeven ouderen in de toekomst niet meer hele dagen in hun pyjama’s blijven rondlopen. Robots zullen zelfs onze oorlogen voor ons uitvechten.

De vraag die rijst is dan wel: als robots meer en meer moeten kunnen, moeten robots ook een groter eigen bewustzijn hebben? Maar als robots een eigen bewustzijn hebben, hoe gaan we daar dan mee om?

Bekijk hier de video

Militaire robots op het slagveld

OBA Live – 23 oktober 2009

Docent Lambèr Royakkers over de doorbraak van robots op het slagveld en over dilemma’s en gevaren van deze technologische ontwikkeling. Over de gehele wereld worden militaire robots ontwikkeld en in Irak en Afghanistan zijn al duizenden robots actief. Wat zijn de maatschappelijke en ethische aspecten van deze militaire robotica?

Mr.dr.ir. Lambèr Royakkers is hoofddocent ethiek aan de Universiteit van Eindhoven en aan de Nederlandse Defensie Academie in Breda.

Bekijk hier de uitzending